tiistai 26. tammikuuta 2016

26.01. Elämistä ja olemista

Tervehdys kansalaiset!

Täällä rupesi sitten satelemaan, vettä nimittäin. Vuorokauden jo sadellut, mutta ei vielä kaikkia lumia ole sulattanut kun sitä kerkesi sataa reilu 30cm parin viikon aikana. Muutenkin talvi tuli tänne vasta vuoden vaihteen jälkeen.

Vaihdatin autooni tuulilasin paikallisella korjaamolla. Aluksi epäilin lasin liimauksen vedenpitävyyttä, mutta ei ole vuotanut. Tuulilasin vaihto oli täällä n. 30% halvempi, entä Suomessa. Korjaamolla keskusteltiin hyvää Englantia. Muuten ihan hyvää työtä, mutta ikävä yllätys oli kun korjaamolla kerrottiin ettei työllä ole takuuta. Perusteluina oli alkaneet ruostevauriot karmeissa. 
Keskustelumme työnvastaanottajan kanssa meni näin: No ette sitten niitä ruostevaurioita korjanneet. Ei me tehdä kori töitä. Olisitte voineet ilmoittaa ennen lasin vaihtoa. No se on nyt mitä on ja autohan on vanha. Hei hei!
Kuressaaresta löysin 3 korjaamoa, jotka vaihtavat tuulilaseja ja pitikin valita juuri se halvin korjaamo. Täältä löytyy myös paikallinen Fixus varaosaliike/korjaamo, jossa takuuasiat toimivat. No täytyy toivoa ettei alkanut ruoste halkaise tuulilasia ainakaan pariin vuoteen. Kuitenkin autoni säilyi ehjänä korjaamon pihassa yön yli, vaikka korjaamo sijaitsi laitakaupungin pimeimmässä nurkassa jonne ei suoranaisesti löytänyt navigaattorin avullakaan. Eikä se myöskään kuulu paikallisen vartiointiliikkeen valvontaan. Muutenkin olen kuullut, että rikollisuus on vähäistä Saarenmaalla. Jonkun verran ihmiset Suomesta käyvät korjauttamassa autojaan Virossa halvan hinnan vuoksi.

Uusi tuulilasi. Seuraavaksi heräsi kysymys, että mitä Suomen tieliikennelaki sanoo 15cm leveästä sävyosasta lasin yläreunassa. No eipä aurinko häikäise. Eli kun menet ulkomailla korjaamolle, tarkka selostus mitä haluat ja mieluumin ole itse paikalla katsomassa korjausoperaatiota. Sama kyllä pätee Suomessakin.

Reilu viikko sitten muutin hostellin puolelta hotellin puolelle. Rauhallisempaa asumismuotoa hakien ja joo, löytyi. Hostellin puoli oli täynnä nuorisoa eikä sinänsä mitään yöliikkumis sääntöä ollut ja seinien äänieritys oli huonohko. Keskiyöllä saattoi herätä siihen kun naapurissa keskusteltiin normaalilla äänellä. Eivät möykänneet, niin en viitsinyt mennä minäkään möykkäämään. Hotellin puolella kävin yksi yö sanomassa naapurille klo. 23.30, jotta minä voisin nukkua. Oli kovasti pahoillaan, eikä hänellä muuta ollut kuin televisio hieman liian isolla.



Saniteettitila on omassa huoneessa. Hostellin puolella oli yhteiset tilat käytävällä.

Hotellilla ei ole pyykkitupaa. On käytävä hostellin puolella pyykit pesemässä. Pyykinpesu maksaa 2€ ja puolen tunnin kuivausrummun käyttö 0.50€.

Hotellissa on myös keittiö joka kerroksessa. Joko valmistaa itse ruokansa tai käy ostamassa paikallisen super marketin lihatiskiltä valmiiksi lämpimän ruuan. Löytyy kohtuu hyvä valikoima ja n. 4€ maksaa ruoka-annos salaatteineen, jolla nälkä lähtee tai ainakin siirtyy. Kolmas vaihtoehto on syödä ravintolassa, joka on se kallein vaihtoehto. Tosin hintataso vaihtelee. Esimerkiksi lounasaikaan ravintola Arabellasta löytyy seisova pöytä hintaan 5€ ja syödä niin paljon kuin jaksaa.

Opiskelijoille koulu tarjoaa ilmaisen aamupuuroannoksen. Koko on 200g ja hilloa 30g. Muutenkin täällä on tapana punnita ruoka-annokset. Hotellin yhteydessä toimii ravintola, jossa seisovastapöydästä otat lautasella mitä haluat, lautanen puntarille ja hinta määräytyy painon mukaan. Myös hoitokodissa punnitaan asiakkaiden annokset.

Saarenmaalla asuu paljon suomalaisia. Vieraile myös osoitteessa www.saarenmaansuomiseura.eu
Täältä löytyy myös R-kioski, josta voi halutessaan ostaa suomalaisen iltalehden tai iltasanoman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti