sunnuntai 31. tammikuuta 2016

31.01.2016 Kuressaaren piispanlinna

Linna rakennettiin 1300-luvulla. Liivinmaan sodan alkuun asti (sota käytiin vuosina 1558-1583) se oli Saare-Lääne piispojen residenssi, jossa oli voimassa luostarijärjestelmä. 1500-luvun lopussa ja 1600-luvulla täällä asuivat Tanskan ja Ruotsin sijaishallitsijat ja varuskunta oli täällä. Pohjan sodan jälkeen (sota käytiin vuosina 1700-1721) täällä oli Venäjän sotajoukko.
Linna on rakennettu paikallisesta kalkkikivestä-saarenmaan dolomiitista.

Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Linnassa on v. 1865 perustettu Saarenmaan museo ja runsaasti tietoa Saarenmaan historiasta ja siellä on myös laajasti esineistöä nähtävillä. Saleissa on esitteitä ja valittavina kielinä on Viro, Suomi, Englanti ja Saksa. Sisäänpääsymaksu 5€ ja opiskelijat puoleen hintaan. Näytin suomalaista opiskelijakorttia ja pääsin alennettuun hintaan sisälle.
Kannattaa varata riittävästi aikaa ja evästä reppuun. Liikkumista linnassa helpottaa, kun ostaa kartan hintaan 0.60€. Siellä toimii myös kahvio, mutta näin turistisesongin ulkopuolella se ei ollut auki. Turistikautena (toukokuu-elokuu) linnan kellareissa toimivat neljä verstasta: sepänpaja, lasipaja, keramiikkatyöpaja ja kivityöpaja. Verstaiden lähellä toimii jousiampumarata.


Julkisivua kuvatessani veti auringon pilveen. Myöhemmin iltapäivän puolella se pilven takaa varovaisesti kurkisteli.


Tarunomaisen "muuratun ritarin" kellari. 
Legendan mukaan löysi konventtirakennuksen asemakaavaa koostanut Venäjän insinööri vuonna 1785 linnassa, sisäpihan itäkulmassa kiinni muuratun kellarin. Keskellä kellaria sijaitsi massiivinen pöytä, jonka takana nahalla katetussa nojatuolissa istui miehen luuranko. Luurankoa koskettaessa, se sortui kappaleina lattialle, mutta sitä ennen ehti paikallisen kaupunginkoulun piirustuksenopettaja kuitenkin piirtää luhistuneen ritarin.
Kysymys oli uskonpuhdistuksen aikana (16. vuosisadan ensimmäisellä puolella) piispan käskystä elävänä seinään muuratun ritarin jäännöksistä. Katolinen Saare-Lääne piispa oli uskonsodassa häviämässä omille protestanttisuuteen taipuville vasalleilleen. Viimeisessä hädässä hän oli pyytänyt apua Rooman paavilta, joka lähetti espanjalaisen inkvisaattorin paikalle valvomaan sääntöjä. Vasallit päättivät vapautua epämieluisesta tuomarista ja koetella nätillä neidolla hänen uskovaisuuttaan ja mielenlujuuttaan. Espanjalainen menikin ansaan, ja kävi tapaamaan neitoa, joutuen näin ristiriitaan määräysten kanssa. Pian asia tuli julki ja neito suljettiin Kaarman nunnaluostariin. Rakastunut inkvisaattori päätti pelastaa neidon pois luostarista. Hän halusi ilmoittaa aikomuksistaan neidolle leipään piilotetulla kirjeellä, mikä petollisen kuriirin kautta joutui luostarin sijasta piispan pöydälle. Nyt Pyhän Isän lähettiläs oli lopullisesti harhautunut ja hänet muurattiin elävänä Kuressaaren linnan kellariin. Vielä tänäkin päivänä se paikka tunnetaan nimellä muuratun ritarin kellari.

Pienoismalli linnasta ja sitä ympäröivästä alueesta.

Yhdessä salissa oli nuohouksen historiasta. Mallinukke yllään nuohoojan työasu vuonna 1939.

Kapitulisali

Kyltti oikealla antaa suunnan Saarenmaan historian näyttelyyn vuosina 1950-94.

Jaahas, löysin siis oikoreitin. Näitä kapeita portaikkoja löytyi kerrosten välillä. Näyttelysaleja on kaikkiaan kolmessa kerroksessa. Pohjoiskulmassa sijaitsevassa puolustustornissa on 7-kerrosta ja itäkulmassa on 6-kerroksinen vartiotorni.


Vitriineissä nähtävillä muinaisesneistöä yllä olevilla käytävillä.

Keskiaista nähtävää tässä salissa.

Kuvaus talonpoikaisasumuksesta 1800 luvun lopulla.

Malli ylemmänluokan asumuksesta samoihin aikoihin.

Hevosvetoiset palokunnan pumppukärryt. Taaempana herrasväen käyttämät hevosvetoiset vaunut.


Kuvaus toisen maailmansodan ajalta saksalaisjoukkojen etenemisestä Saarenmaalle. Esillä aseita ja varusteita. Saarenmaa oli saksalaisjoukkojen miehittämä vuosina 1941-44.

Kuvaus Neuvostoliiton etenemisestä Saarenmaalla vuonna 1944. Esillä aseita ja varusteita.

Taideteos esillä linnassa.

Luonnontieteellisellä osastolla saa kuvan Saarenmaan peruspohjasta, ilmastosta, rannikosta ja eläimistöstä.

Näytteillä on myös paljon kuvia linnan kunnostusvaiheista. Ylhäällä ennen ja alhaalla jälkeen.

Kuvaus 1960-luvun kodista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti